Jeugd

Concordia kent meerdere jeugdgeledingen. Om te beginnen is er de blokfluit- groep,die momenteel onder leiding staat van Nicole Frielink en Manon Oonk. Tijdens de blokfluitlessen maken de leerlingen kennis met een stukje muzikale vorming en het leren bespelen van een blokfluit. Na zo'n eerste jaar bieden wij de leerlingen de mogelijkheid om een instrument te gaan bespelen. Deze lessen vinden dan plaats in de muziekschool Boogie Woogie. Dan volgt het volgende onderdeel bij de jeugd en dat is het beginnersorkest. In het beginnersorkest mag je starten na 1 jaar muziekschoolles.

In dit orkest leer je samen spelen met anderen onder leiding van een dirigent. De muzikale leiding is momenteel in handen van Miranda Loff.

De repetitie is elke dinsdag in Gebouw Wilhelmina in Kotten van 18:30 uur tot 19:00 uur.

IMG_5412.JPG
P1070111.JPG

Na het behalen van je A-diploma mag je doorstromen naar LINK. Dit is een nieuwe telg van Concordia, gestart op 10 februari 2015.Het is de schakel tussen de prille jeugd en de ervaren rotten. Kortom, een gezelschap van 37 leden in de leeftijd van 10 tot 82 jaar. Een fantastische start dus! Van elkaar leren en elkaar versterken, dat is de achterliggende gedachte. De naam LINK is gekozen uit een tiental suggesties en bedacht door Jan Heijnen.Onder leiding van Arjan Colenbrander werd er op de eerste repetitie al lekker gerepeteerd, en dat onder het motto: Laat Ieder Nummer Klinken! Na het behalen van je B diploma (met uitzondering van de dwarsfluit en hobo, hiervoor geldt C-diploma) mag je voorspelen voor de dirigent van het grote orkest en mag je proberen om mee te spelen in het grote orkest.

De repetitie is elke dinsdag in Gebouw Wilhelmina in Kotten van 19:00 uur tot 19:45 uur.

Bij Concordia hebben we ook een malletband, ook deze groep heeft natuurlijk leerlingen. Zij vormen samen de jeugdmalletband.
Als leerling op de muziekschool, mag je kiezen tussen gestemd en ongestemd slagwerk. Ook mag je kiezen of je wilt instromen in het orkest of om in de malletband te gaan spelen. Mocht je kiezen voor de malletband, dan krijg je ook de mogelijkheid om in een groep te leren musiceren. Dit onder leiding van Jos Taken, die ook de dirigent is van de malletband.

De repetitie is elke donderdag in Gebouw Wilhelmina in Kotten van 19:15 uur tot 20:00 uur.

Alle jeugdgeledingen laten van zich horen tijdens de jaarlijkse jeugduitvoering.

Omdat het geven van een optreden vaak motiverend werkt voor iedere leerling proberen wij jaarlijks naast de jeugduitvoering ook nog wat kleine optredens te regelen. Hierbij valt te denken aan een optreden in een bejaarden- of verpleegtehuis.

Klik hier voor een korte impressie!

Jeugd_juli_2013-1436[1].jpg

LINK, het nieuwe schakelorkest van Concordia

De naam LINK klinkt iedereen al bekend en vooral positief in de oren naar aanleiding van ons jubileumconcert. Daar betekende het vooral: de meest bijzondere onderdelen aan elkaar linken tot een fantastisch geheel. Wij kijken daar allemaal met een positief gevoel op terug.

Dat inspireerde me ook om de titel van het jubileumconcert te gebruiken als naam voor ons nieuwe orkest. Het is kort, duidelijk, eigentijds en geeft direct aan waar het voor staat. De betekenis van Link zit hem in dit geval vooral in de verbindende factor. Zowel in het kleine geheel - en dan bedoel ik het orkestverband - als in het grote geheel; het verenigingsverband.

In orkestverband linken we leerlingen aan instromers. Dat zijn soms nieuwkomers maar meestal oud-leden of oud-muzikanten, die de draad weer op willen pakken. Verder zien we ook leden van de harmonie, die het gewoon leuk vinden om ook een treedje lager te spelen. Daarnaast is dit LINK-orkest een ideaal vangnet voor senioren, die het niveau van het grote orkest te moeilijk vinden, maar nog wel graag met plezier willen musiceren.

In verenigingsverband kun je ook zeggen dat het LINK-orkest de perfecte schakel is tussen de jongste leerlingen en de ervaren muzikanten. Daarnaast koppel je in muzikale zin uiteenlopende muziekstukken aan elkaar, die zowel de prille jeugd als de oude garde leuk vinden. In het repertoire zit dus ook een duidelijke generatie-link.

Maar de belangrijkste link is wel dat Concordia hiermee jong en oud, ervaren en onervaren leden verbindt met maar één doel: om samen ontspannen muziek te maken, van elkaar te leren en elkaar op die manier ook te versterken. Het is daarom beslist niet link - en dan bedoel ik gevaarlijk - om dit orkest op te richten. Nee, het is juist heel link - nu in de betekenis van slim - om met deze groep te beginnen.

Wel adviseer ik het bestuur om de naam LINK met hoofdletters te schrijven, want je kunt er met een beetje fantasie óók een afkorting in zien: namelijk de Leerlingen, Instromers en Nieuwkomers Kapel. En dan denk je misschien: kapel? Wat is dat voor een ouderwetse benaming? Nou dat heeft zo zijn reden. Want kapel is weer een ietwat nostalgische link naar de Grens Kapel, die in de jaren zestig een zeer populair onderdeel was van Concordia.

Kortom, je ziet: als je een beetje speelt met taal is er altijd wel een link te vinden. De enthousiaste coördinator van dit kersverse gezelschap heet dan ook niet voor niets Nicole Frie LINK…

Rest mij alle muzikanten en dirigent Arjan Kolenbrander heel veel plezier te wensen bij LINK. En in die nieuwe naam zit ook mijn wens verpakt: Laat Ieder Nummer Klinken.

Succes allemaal met LINK!

Jan Heijnen