Koninklijke onderscheiding voor Jos Taken

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag, ontving ook onze malletband-instructeur Jos Taken (59) een koninklijke onderscheiding in zijn woonplaats Lichtenvoorde. Vanwege het coronavirus was er geen officiële uitreiking van het lintje (dat gebeurt op een later moment), maar werd hij gebeld door burgemeester Annette Bronsvoort. Aansluitend werden Jos en zijn vrouw Petra in de bloemetjes gezet door het College van B&W van de gemeente Oost Gelre.

Jos Taken ontving de onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele verdiensten op muzikaal gebied voor zowel het Schuttersgilde St. Switbertus (Lichtenvoorde) als Muziekvereniging Concordia Kotten (Winterswijk). Een ware muzikale duizendpoot.

Een opsomming van zijn belangrijkste wapenfeiten:
1982 – 1998: initiatiefnemer, oprichter en uitgever van het verenigingsblad ‘Opmars’ bij Schuttersgilde St. Switbertus in Lichtenvoorde. Hij verzorgde de redactie en de opmaak.

1984 – 1998: bestuurslid bij Schuttersgilde St Switbertus. Jos Taken was verantwoordelijk voor de muzikale programmering. Ook zette hij de jeugdopleiding op en kwalificeerde hij zich als instructeur en dirigent.

1998 – heden: instructeur en dirigent. Jos Taken is sinds 2005 tevens tambour-maître bij de optochten, voor Schuttersgilde St. Switbertus en Muziekvereniging Concordia Winterswijk-Kotten.

1998 – heden: algemeen (creatief) vrijwilliger. Betrokkene hielp bij de opbouw van het verenigingsgebouw de Swite, was in 1995 oprichter van de Malletband en zette in 1998 de financiële administratie op. Ook introduceerde hij de workshops ‘Music is fun’ op de lokale basisscholen en zette hij in 2005 de samenwerking met de muziekvereniging Concordia Kotten op.

1993 – heden: vrijwilliger bij de Muziekvereniging Concordia Kotten. Jos Taken is muziekinstructeur en verzorgt de repetities van de jeugdleden. Hij zette de Malletband op in samenwerking met Schutterij St. Switbertus en Concordia en hij zorgt voor de gezamenlijke pr. Verder initieert en bedenkt hij concerten.

In 2014: organisator van het Project Link, een show met de hele vereniging.

In 2019: organisator van het Project Hits ten behoeve van de viering van het 100-jarig bestaan van Concordia.

1993 – heden: actief lid van de muziekgroep ‘Slagmoals Theaterproducties’, een amateurslagwerkgroep die maatschappelijk betrokken is. Zij treden o.a. op voor onderwijsinstellingen en geven muziekworkshops. Bovendien is Jos Taken betrokken bij het opzetten van een groot theaterstuk ten behoeve van ‘Gelderland Herdenkt – 75 Jaar Bevrijding’.